Intercargo Logisztikai Szolgáltató > Szállítmányozási szakkifejezések > Mikor érdemes gyűjtőszállítmányozást választani  

Oldaltérkép

Mikor érdemes gyűjtőszállítmányozást választani?

A gyűjtő szállítmányozás lényege, hogy tetszőlegesen kis méretű árukat, kedvező díjon el lehet juttatni a kívánt célállomásra. Díja jelentősen alacsonyabb, de a szállítási ideje hosszabb, mint a direkt szállításoké.

Az induló és az érkező országban 2 szállítmányozó együttműködési szerződést köt melynek célja a saját országukon belüli áruk begyűjtése, illetve kiszállítása a partner szállítmányozó utasításainak, kéréseinek megfelelően. Mindkét fél a másik fél megbízóinak érdekeit képviselve továbbítja az úton lévő árut.

Mivel a szállítmányozók sok-sok tételt tudnak összegyűjteni raktárukba, ezért az azonos irányba tartó kis tételek szállítási költségei jelentősen kedvezőbbek tudnak lenni, mintha külön-külön kellene továbbítani őket.

Ugyanakkor a szállítmányozók az áruikat összevárják, a kis tételeket az ország különböző pontjairól gyűjtik be, így a gyűjtő járatok csak a hét adott napjain indulnak. Ebből következik, hogy a gyűjtő szállítások tranzit ideje hosszabb, mint a direkt kiszállításoké. Határidős vagy sürgős áruk szállítására nem alkalmas.

Minden szállítási útvonalnál meg van az az áruméret nagyság, gazdaságossági pont, amikor adott méretű tételt már nem érdemes gyűjtő tételként feladni, mert úgy többe kerül, mint egy komplett kamionnal vagy konténerrel történő továbbítás esetén.

Az európai közúti gyűjtő szállításoknál létezik a részrakományos áruszállítás fogalma is, amit 3-3,5 tonna feletti tételeknél alkalmazunk, hogy megbízóinknak még kedvezőbb tarifákat tudjunk adni. Ezzel a módszerrel a nagyobb tételekre is kedvezőbb díjat tudunk kalkulálni, mint a komplett szállítási díj.

A gyűjtő szállításoknál fontos dolog az áru súlyának és térfogatának aránya is, hiszen nemcsak az számít, hogy milyen súlyú egy áru, az is fontos, hogy mekkora helyet foglal el a kamionban illetve a konténerben. A különböző szállítási módok esetén eltérőek a térfogat/súly arányok kalkulálása. Ezekkel a díjszámítási alapokkal A díjszámítás alapjai a gyűjtő szállítmányozásban menüpont alatt foglalkozunk részletesen.

Hírek

the global voice of freight logistics
Magyar Szállítmányozói és Logisztikai Szolgáltatók Egyesülete
Minősített Szállítmányozó
Tanúsítvány No 008

 

Netlock tanúsítvány

© Intercargo